Waarom naar Zweden emigreren?

Waarom naar Zweden emigreren? Die vraag heb ik heb ik de afgelopen 2 jaar tientallen malen gekregen. Ik kan dat uitleggen, maar dan komt eerst een andere vraag naar voren: Waarom weg uit Nederland?

Ik woonde sinds 2000 weer in Nederland, in Hellevoetsluis, maar ik was erg weinig thuis. Ik werkte veel en reisde voor mijn werk de hele wereld over. Mijn huis was meestal dus niet meer dan een plek waar mijn wasmachine stond en waar ik kon slapen als ik een weekend niet werkte. In maart 2006 veranderde dat plotseling. Ik werd ziek en aan het reizen kwam een eind. Ik werd 100% afgekeurd, maar heb nog 2 jaar geprobeerd aangepast te werken, op kantoor en van huis uit. Dat was een disaster en sinds mei 2008 werkte ik niet meer en was dus altijd thuis. Ik had op zich best een redelijk huurhuis. Ik had een benedenwoning in een doodlopende straat met aan de achterkant een flinke tuin die aan alle kanten was afgeschermd. Tot enkele jaren geleden woonde ik daar wel naar mijn zin, het was rustig en betaalbaar.

 

De laatste jaren veranderde er echter wat dingen. De buurt ging in hard tempo achteruit. Er kwamen andere mensen om mij heen te wonen die op zijn zachtst gezegd nogal aan de onderkant van de samenleving bungelen. Boven mij kwam een dealer te wonen die vooral snachts altijd gezellig bezoek had. Naast mij sloegen ze elkaar in het weekend na het stappen het liefst halfdood, en dan bij voorkeur rond 4 uur snachts. Enkele huizen verder kwam boven iemand te wonen die voor muziek zorgde, als het lekker weer was dan gingen alle ramen daar open en knalde de achterlijke rap zo hard door de buurt dat ik niet meer normaal in mijn tuin kon zitten.

Verder is er nog het kabinetsbeleid van de laatste jaren. Mijn WIA uitkering is gebaseerd op mijn laatstverdiende loon, ik krijg welliswaar heel wat minder dan toen ik werkte, maar ik kan niet klagen. Het is dus niet bepaald een bijstandsuitkering. Omdat ik dus een modaal inkomen heb moest ik uit mijn huis gejaagd worden. Ik heb 10 jaar lang tussen €400 en €425 huur per maand betaald voor mijn huis. De laatste 3 jaar is dat snel opgelopen tot boven €500 en het eind was voorlopig niet in zicht. Het idee van Den Haag is dat mensen met een modaal inkomen hun huurhuis verlaten en iets kopen.

Gezien de verpaupering van Hellevoetsluis wou ik best ergens anders gaan wonen. Dat bleek een probleem. Met een WIA uitkering is het vrijwel onmogelijk om een hypotheek te krijgen. Die uitkering is vast en loopt door tot het pensioen. Met een loon uit arbeid van dezelfde hoogte zou ik wel een hypotheek kunnen krijgen, maar met die WIA uitkering dus niet. Kopen is dus geen optie. Een ander huurhuis was dan de enige mogelijkheid. Ik zat dus gevangen in dat beleid, wat ik ook zou doen, het zou me erg veel geld gaan kosten en mijn koopkracht, die de laatste jaren flink daalde, zou blijven dalen. Geen leuk vooruitzicht. Tel daarbij op de situatie in Nederland, de verpaupering zoals ik die in Hellevoetsluis zag en die op erg veel plaatsen plaatsvind, vooral door een verarming van het volk die steeds sneller gaat. De criminaliteit, de steeds harder stijgende kosten van boodschappen, autorijden etc. Ik heb welliswaar een gegarandeerd inkomen, maar dat stijgt niet hard genoeg om mijn koopkracht op peil te houden. Ik zag dus echt geen toekomst meer.

Daarom begon ik te denken aan vertrek naar een ander land. Ik ben afhankelijk van specialistische medische zorg, dus ik heb eerst gekeken welke landen binnen Europa in aanmerking zouden komen. Buiten Europa heb ik noooit overwogen, die landen zijn leuk voor vakantie, maar niet om te wonen. Het lijstje landen waar de zorg van voldoende niveau is was niet heel lang. Alleen Frankrijk en Zweden stonden daarop. Zweden was ik nog nooit geweest, en dat is een koud en nat land, dat weet toch iedereen. Ik ben mij dus gaan oriërenteren op een verhuizing naar Frankrijk.

Het idee was om te kijken om iets te kopen in midden/zuid Frankrijk. Eigenlijk bleek al snel dat dat niet haalbaar was. Er is genoeg goedkoop onroerend goed te krijgen in die regio, maar dat is dan niet aangepast aan de huidige standaarden. Als ik gezond was dan zou ik er voor een habbekrats iets kunnen kopen en dan een jaar of 2 intensief klussen om er wat moois van te maken. Probleem is dat ik dat niet meer kan. Een schilderijtje ophangen lukt me nog, mits ik niet op een trapje hoef te staan. Ook verder was er niet echt een klik naarmate ik mij verder oriënteerde op Frankrijk. Het idee om naar Frankrijk te vertrekken stierf een langzame dood.

Mede op aandringen van wat kennissen heb ik toen toch maar eens gekeken naar Zweden. Eigenlijk bleek al snel dat mijn vooroordelen van een koud en nat land volkomen onjuist zijn. Het zuiden van Zweden heeft een zeeklimaat, vergelijkbaar met Nederland, maar midden en noord Zweden heeft een landklimaat. De zomers zijn iets warmer dan in Nederland, maar veel rustiger en stabieler weer, lage luchtvochtigheid, dus niet na een dag zon gelijk benauwd zoals in Nederland. De winters zijn welliswaar koud, maar ook droog, rustig winterweer, geen wind en veel zon. Ik ben toen intensief gaan speuren op internet naar ervaringen van anderen. Er zijn facebook groepen van Zwederlanders, enkele fora waar erg veel informatie te vinden is, en ik ben een hele serie blogs gaan volgen van Nederlanders die eerder naar Zweden zijn vertrokken.

Er was een klik en hoe meer ik las, des te beter die klik. Natuurlijk spraken de standaard zaken als rust, ruimte en natuur mij erg aan. Maar ook de plattelands mentaliteit, lagom. Ik kreeg het idee dat de mensen hier nog op dezelfde manier met elkaar omgingen zoals in Nederland in de jaren 70 op het platteland. Nu ik hier woon is dat gevoel er nog steeds, het is allemaal gemoedelijk. Omdat ik niet werk had ik ook de vrije keus waar ik zou gaan wonen. Ik ben in Nederland op het platteland opgegroeid en wou in Zweden ook weer op het platteland terecht komen, maar geen kluizenaar worden in een hutje in het bos. Ook moest er een ziekenhuis met specialismen binnen enkele uren bereikbaar zijn, ook in de winter. Zo ging mijn voorkeur uit naar zuidelijk Jämtland.

Het plan was om nog een tijdje te sparen, zo’n emigratie is best duur, en dan in het voorjaar van 2016 te vertrekken. Het sparen viel een beetje tegen, mijn vaste lasten in Nederland waren zo hoog dat er maandelijk erg weinig overbleef. Ik ging in februari 2015 naar de emigratiebeurs in Houten en had daar een goed gesprek op de stand van Härjedalen-Jämtland. Dat resulteerde erin dat ik anderhalve week later een aanbod kreeg van een huurhuisje dat op alle punten voldeed aan mijn wensen. Qua prijs, ligging en grootte. Ik had toen ook een financiële meevaller waardoor het allemaal net zou moeten lukken. Ik heb toen besloten het gewoon te doen, in Zweden woon ik zoveel goedkoper dat ik hier veel harder kan sparen, dus ik had echt geen enkele reden om nog in Nederland te blijven. Ik ben dus op 1 april 2015 verhuisd naar Rätan.

De reacties van vrienden en familie waren positief. Toen ik in 1996 vrij plotseling besloot naar Dubai te verkassen waren de reacties niet zo positief. Dat is later wel bijgetrokken toen ze het als mooi vakantieadres zagen. Toen ik nu aankondigde naar Zweden te vertrekken waren alle reacties positief en diverse mensen hebben aangekondigd om hier eens een vakantie door te brengen. Een aantal hebben dat inmiddels ook daadwerkelijk gedaan.

Dus waarom naar Zweden? Nou, daarom dus!

16 gedachten over “Waarom naar Zweden emigreren?”

 1. Zo dat is heel herkenbaar. En heel goed verwoord. Weliswaar kenden wij Zweden al heel lang, maar ook wij hebben min of meer om de zelfde reden Nederland verlaten. Floor had toen nog een WAO uitkering. Waar we in Nederland niet met 1 inkomen van konden leven. Hier kunnen we met 1 inkomen leven. Dus kom ik mijn baan in de kapot bezuinigde gezondheids zorg opzeggen. Geen dag spijt van gehad. En het klimaat hier heeft Floor zijn lichaam goed gedaan. Veel minder reumatische klachten en door de schone droge lucht bijna geen last meer van zijn psoriasis.

 2. Ook wij hebben de knoop doorgehakt en gaan dit jaar naar Zweden emigreren. We zijn allebei 50+ maar gaan de stap toch wagen. We zijn er al een paar jaar mee bezig maar nu is onze situatie zo dat dit het moment is. Daarbij word het er niet leuker op in Nederland. We zijn hier met z’n allen een beetje de weg kwijt. We gaan voor rust en ruimte maar ook minder gejaagd leven. We zijn al enige tijd bezig om de taal te leren.
  Wie heeft er nog tips voor ons. Huur je eerst een huis en waar/ bij wie? Dat soort dingen. We hebben ons al goed laten informeren en adviseren maar praktische tips zijn altijd welkom.

  1. Ik huur eerst een jaar of 3. Dat is vooral om te sparen om iets te kopen, maar ook om rustig de taal goed te leren en uitgebreid het land te leren kennen. Het is wel lastig om zomaar een huisje te huren als je nog geen persoonsnummer hebt. Dat lukt eigenlijk alleen goed door persoonlijk contact. Ik heb op de emigratiebeurs contact gelegd met iemand van de gemeente waar ik graag wilde wonen, en die heeft mij weer in contact gebracht met mijn huidige verhuurder. Heel simpel, maar dat beetje persoonlijk contact is voldoende om toch zonder persoonsnummer te kunnen huren. Je kunt ook op een vakantie proberen zulke contacten te leggen, mits je buiten het seizoen gaat, want dan werkt hier niemand. Veel gemeentes hebben een ambtenaar die betrokken is bij het aantrekken van nieuwe bewoners, of anders kun je via sites als blocket etc proberen wat contacten met verhuurders te leggen. Face to face gaan de dingen hier erg soepel, terwijl je inschrijven voor een huurhuis via de reguliere weg juist bijna onmogelijk is.

 3. Hoi Bart, mooi stuk heb je geschreven !

  Ik woon al 4 jaar in mijn camper , omdat dat de enige manier is om toch nog wat financiële armslag te hebben. Ook ik heb een WIA uitkering ,loon gerelateerd (100% afgekeurd ivm ptss ). Dus heb ik het niet echt slecht.
  Maar kun je met een WIA gewoon emigreren naar Zweden ?? Het enige wat ik heb is het noodzakelijke post adres en dat vonden ze al bijna een probleem ! Eind mei ga ik naar Zweden voor een aantal weken , misschien maanden.
  En als het me echt bevalt zou ik daar best willen blijven, maar met die WIA daar verwacht ik problemen mee.
  Officieel moet ik als ik langer dan 4 weken naar het buitenland ga dit al doorgeven.

  Heb jij misschien wat meer info voor mij ?

  Alvast bedankt.

  1. Zoals gezegd, je kunt een WIA gewoon meenemen naar andere landen. Als je naar Zweden verhuisd dan krijg je netto zelfs meer omdat je minder hoeft af te dragen aan ziektepremie, zowel het nominale als het werkgeversdeel zijn lager doordat per land een landenfactor wordt toegepast. Google op ‘WIA naar buitenland’ en je krijgt veel informatie daarover, het meeste via de site van UWV. Je zorgverzekering wordt omgezet naar Zorginstituut Nederland. Ook op hun site kun je veel informatie vinden over hoe dit gaat. Ik heb nog een artikel in de planning staan over deze procedures voor arbeidsongeschikten en gepensioneerden, dat zal als het goed is binnen een week geplaatst worden.

 4. Leuk om te lezen Bart!
  Het was wel een stap in het onbekende voor jou omdat je nog niet eerder in Zweden was geweest, maar als ik jouw verhaal lees en je reacties op Facebook zie, dan is het een heel goede stap geweest!
  Ik ben ook 100% afgekeurd en heb een WIA (IVA) uitkering. Ik heb al eerder in Zweden gewoond, ik vind het een fantastisch land qua rust, ruimte, natuur, seizoenen, de taal, en nog veel meer! Maar ik denk er nog over na óf ik na mijn pensionering terug naar Zweden ga, ben daar nog niet over uit.
  Ik wens jou veel succes!

 5. Hi Bart , Leuk om te lezen hoe jij tot de keuze bent gekomen naar Zweden te gaan.
  Je gaat vast een fijne tijd tegemoet en veel natuur avontuur samen met je Blaffer 🙂

  Groetjes Saskia

 6. Lang niet gesproken Bart. Ik had wel gehoord dat je naar Zweden verhuis was. Ook economisch vluchteling, zoals ik mijn emigratie naar België altijd noem. Gevlucht voor de hoge ziektekosten en de muren waar je tegenaan loopt in Nederland. Ook ik heb er nooit spijt van gehad. Ik herken heel veel in je verhaal. Leuk om te lezen. Het gaat je goed.
  Groetjes,
  fam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *