Het persoonsnummer

Als je in Zweden woont, en je voldoet aan wat voorwaarden, dan krijg je een persoonsnummer. Dat nummer is min of meer vergelijkbaar met het BSN in Nederland, maar in Zweden is er erg veel aan dat nummer gekoppeld. Als je geen persoonsnummer hebt dan ben je bijna een non-persoon. Je bent dan niet automatisch verzekerd voor ziektekosten, je kunt niet of heel moeilijk abonnementen afsluiten voor internet en telefoon, je kunt bij veel webshops niet bestellen, het kopen van een auto en het verzekeren daarvan is een stuk lastiger en nog een hele rij zaken. Het is dus erg belangrijk om een persoonsnummer te bemachtigen.

Voor ik naar Zweden vertrok heb ik uiteraard uitgezocht wat ik allemaal nodig had om een persoonsnummer aan te kunnen vragen, en hoe het precies zat met de ziektekosten verzekering. Ik heb die informatie uiteraard bij elkaar gezocht, gericht op mijn specifieke situatie. Er zijn situaties denkbaar waarbij men andere wegen zal moeten volgen om dit alles te regelen. De info die ik in dit artikel geef is specifiek van toepassing op arbeidsongeschikten met een WIA uitkering en gepensioneerde mensen met AOW. Mensen die naar Zweden gaan om daar een baan te zoeken of een eigen bedrijf te starten moeten er dus rekening mee houden dat de dingen die ik hier schrijf mogelijk niet van toepassing zijn op hun situatie.

 

Ik heb alle informatie over het emigreren met behoud van uitkering, de zorgverzekering bij emigratie, en het krijgen van een persoonsnummer van 3 websites gehaald. Verder heb ik veel ervaringen gelezen van emigranten die mij voorgegaan waren op blogs en fora. De officiële websites waar ik de info vandaan heb waren:

UWV

Zorginstituut Nederland

Skatteverket, de Zweedse belastingdienst

UWV

Het UWV betaalt je WIA uitkering. Als je emigreert naar Zweden dan blijven ze dat doen. Wel wordt de afhandeling dan gedaan door de afdeling buitenland omdat er enkele zaken anders gaan dan wanneer je in Nederland woont. Als je een WIA uitkering hebt, dan wordt er door het UWV geen premie AOW en ANW meer ingehouden. je krijgt dit bedrag, 18,5% van je bruto uitkering, netto erbij. Dat houdt wel in dat je vanaf het jaar dat je emigreert ook geen AOW meer opbouwt. Voor elk jaar dat je niet opbouwt, wordt je uiteindelijke AOW uitkering met 2% gekort. Je kunt ervoor kiezen om de opbouw vrijwillig toch voort te zetten. Je moet hiervoor dan elk jaar een bedrag storten. Als je inkomen rond modaal is dan is het bedrag dat je in 2016 daarvoor zou moeten betalen €5261. Heb je een lager inkomen, dan is het bedrag ook lager. Je kunt exacte informatie hierover vinden op de site van SVB. Als je al een AOW uitkering hebt dan is dit stukje niet van toepassing, omdat je dan al geen premie AOW en ANW meer betaalt.

Zorginstituut Nederland

Als je je uitschrijft uit Nederland, dan vervalt op dat moment ook de geldigheid van je zorgverzekering. Ook een eventuele EHIC die je hebt verliest zijn geldigheid, je kunt deze dus niet in Zweden gebruiken. Doe je dat toch, dan pleeg je fraude. Zowel je zorgpas al EHIC van je Nederlandse zorgverzekeraar zijn dus niet meer geldig.

Als je gaat emigreren met een WIA of AOW uitkering, dan moet je dit enige tijd van te voren melden bij Zorginstituut Nederland. Deze instantie neemt namelijk de zorgverzekering over, je valt vanaf de dag van uitschrijving niet meer onder het normale zorgstelsel. Zorginstituut Nederland stuurt je een S1 of E121 verklaring toe die ingaat op de dag van emigratie. Dat is een document dat aangeeft dat je in Nederland verzekerd bent voor zorgkosten, en dat Nederland garant staat voor de kosten van je zorg in je nieuwe woonland. Die S1 of E121 verklaring is een heel erg belangrijk document, zonder dit wordt het erg lastig om je persoonsnummer te krijgen in Zweden zonder dat je daar een baan, bedrijf of sambo hebt.

Bij zorginstituut Nederland kun je ook een nieuwe EHIC aanvragen, waarmee je acute zorg kunt krijgen in Europa, maar buiten je nieuwe woonland Zweden. Die EHIC van Zorginstituut Nederland heb je dus nodig als je bij bezoek aan Nederland acute zorg nodig hebt.

De premie van de zorgverzekering via Zorginstituut Nederland wordt door het UWV op je WIA uitkering of SVB op je AOW uitkering ingehouden. Je hoeft dus niet elke maand een rekening te betalen, zoals wel moest toen je nog in Nederland woonde. Verder wordt er op de premie een landenfactor toegepast. Dit omdat de zorg in het ene land goedkoper is dan het andere. Voor Zweden was die factor in 2015 rond 75%, dus je betaalt minder premie. Die 75% wordt toegepast op zowel het nominale deel van de premie als het werkgeversdeel. Je gaat er netto dus iets op vooruit. De landfactor wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Het UWV houdt dus de premie voor je zorgverzekering in op je WIA of AOW. Hier zit nog een klein addertje onder het gras. In veel gevallen maakt het UWV hierbij namelijk een fout, en maken ze de ingehouden bedragen over naar de belastingdienst samen met de normale loonheffingen, in plaats van naar Zorginstituut Nederland. Als je dan ongeveer een jaar in Zweden woont dan kun je een rekening krijgen van Zorginstituut Nederland om alsnog je premie te betalen. Dit moet je dan ook doen. Bij de belastingdienst kun je de door UWV verkeerd aan hen gestuurde euro’s terugvragen middels een formulier dat hier speciaal voor is. Leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker dus ook niet.

Skatteverket

Op de site van skatteverket staat omschreven wat de vereisten zijn om een persoonsnummer te krijgen. Het komt er op neer dat je dit moet hebben:

 • Een adres in Zweden, je moet dus in Zweden wonen
 • Een inkomen of voldoende geld om jezelf gedurende minimaal een jaar te onderhouden
 • Een allesdekkende zorgverzekering, minimaal een jaar geldig vanaf je aanvraag
 • Als je getrouwd bent, huwelijks certificaat
 • Als je kinderen hebt, geboortecertificaten

Ik heb het volgende meegenomen naar Skatteverket: Mijn paspoort, mijn huurcontract, de brief van UWV met de toekenning van mijn WIA uitkering gewoon in het Nederlands, de E121 die ik van Zorginstituut Nederland had gekregen.

Ze wilden van al deze papieren de originelen hebben, ze maakten daar zelf een kopie van en ik kreeg de originelen direct terug. 2 dagen later had ik mijn persoonsnummer in de post. Dat ging dus heel wat vlotter dan ik had verwacht. Ik ben toen weer naar het kantoor van Skatteverket gegaan, waar ook Försäkringskassan gevestigd is. Ik heb mij daar aangemeld met mijn persoonsnummer en het E121 formulier. Je bent dus bij toekenning van het persoonsnummer niet automatisch ook verzekerd in het Zweedse zorgsysteem, je moet je aanmelden.

Foutieve informatie

Voor mijn vertrek heb ik dus intensief gezocht naar al deze informatie en alle mogelijke varianten daarop. Ik heb ook telefonische contacten gehad met de klantenservice van deze instanties, de zorgverzekeraar, en ook gesproken op de emigratiebeurs met Skatteverket.

Het was daarbij erg opvallend hoe weinig de instanties eigenlijk weten. Ik stelde uiteraard vragen die specifiek gericht zijn op mijn situatie, dus een WIA uitkering en vertrek naar Zweden. Van de zorgverzekeraar kreeg ik alleen foutieve antwoorden, van UWV vooral weifelende antwoorden waaraan duidelijk hoorbaar was dat ze het niet zeker wisten. Skatteverket stond op de emigratiebeurs alleen Nederlandse zuurstof te verspillen, die durfden alleen de foldertjes uit te delen maar geen enkel duidelijk antwoord te geven op gerichte vragen. De enige instantie waar ze wel heel duidelijke en uitsluitend juiste antwoorden gaven op mijn vragen was Zorginstituut Nederland. Die wisten wel exact hoe de regeltjes zijn en hoe zaken geregeld moeten worden. Ik heb vernomen dat Zorginstituut Nederland binnenkort moet fuseren met SVB, en gezien de reputatie van SVB vrees ik dat het dan gedaan is met de goede service.

 

 

12 gedachten over “Het persoonsnummer”

 1. Leuk Bart dat je ook een blog begonnen bent, nu kan ik ook eens bij jou terug lezen. Ik heb gelijk alles maar even gelezen en ben dus ‘bij’. Leuk om zo meer van de achtergrond te weten. Ik vind je blog er mooi en heel verzorgd uitzien en ga je natuurlijk volgen.
  Groetjes, Gonny
  van ‘Een kijkje in Zweden’

 2. Dit vindt ik een interessante mededeling. Niet dat ik morgen al naar Zweden kom maar om er in de toekomst als ik oud ben gebruik van te maken. Deze blog is een aanwinst voor mij en voor veel van mijn vrienden. Ik zal er reklame voor maken.

 3. Zeker heel duidelijke info over de relatie pensioen, belasting en ziektekosten. Alles mooi overzichtelijk, gedocumenteerd en voorzien van instanties. Wij maken er dankbaar gebruik van in de voorbereiding van onze move naar ons huis in Zweden. Dank voor het vele speurwerk dat je hebt verricht.

 4. Hallo, ik zit in de wao en ga met mijn gezin naar zweden emigreren. Nu is me aardig duidelijk wat ik moet doen om mijn zorgverzekering mee te nemen. Maar hoe zit het met mijn gezin, vrouw, dochter 12 en zoon 14. We zijn getrouwd. Wat moet ik voor hun regelen? Heb je tips? bvd. Tjalling

  1. Als het goed is krijg jij een E121 formulier van CAK als je emigreert. Volgens mij worden gezinsleden daarop ook vermeld zodat ze met je meeverzekerd zijn, en ze op die basis in Zweden ook een persoonsnummer krijgen. Je kunt bij CAK informeren of zij ook op de E121 worden vermeld, als dat zo is dat zit je dus goed.

   1. Hoi, bedankt voor je reactie en alle info. Ik heb echter nog 1 vraagje, je hebt het in je stuk over: Een allesdekkende zorgverzekering, is dat de gewone basisverzekering of moet je ook alle aanvullende pakketten erbij nemen?

 5. Als je met een WAO uitkering verhuist naar Zweden dan heb je als het goed is een E121 verklaring meegekregen van CAK, die moet je wel zelf van te voren aanvragen. Als je emigreert en op basis van je spaargeld een persoonsnummer wilt dan moet je dus zelf een zogenaamde expat verzekering zien af te sluiten die voldoet aan de eisen die skatteverket stelt. Die eisen staan op hun website. De acceptatie van zulke verzekeringen gaat niet altijd even soepel, maar een volhouder wint meestal wel.

 6. Hoi Bart,

  ik weet niet of je website nog actief is en je binnengekomen berichtjes leest, maar ik heb een vraag die je misschien voor me kunt beantwoorden.
  Voor het krijgen van een huurcontract, heb je dan een tijdelijk persoonsnummer nodig? Een huurcontract zonder persoonsnummer mag dat?
  Na het lezen van jouw verhalen ben ik helemaal blij dat ik met mijn WIA toch kan emigreren, eerste keus was Noorwegen (heb daar ook 5 maanden gewoond en gewerkt, maar mijn gezondheid liet het afweten en moest ik weer terug naar NL). Ik wil toch heel graag weg uit NL en zag in jouw verhaal een mega optie verschijnen, dank voor je uitleg en al je verhalen en belevenissen.

  1. Veel gemeentelijke verhuurders verlangen een persoonsnummer voor inschrijving, maar vaak is het met persoonlijk contact, dus niet via websites of email, wel mogelijk. De meeste particuliere verhuurders maken er geen probleem van. Ik heb zelf ook eerst gehuurd, bij een particuliere verhuurder, en moest 2 maanden huur als borg storten, die ik gelijk terugkreeg toen ik na een maand mijn persoonsnummer doorgaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *