Fulufjället national park

Fulufjället
Zicht op Fulufjället national park

Fulufjället is een nationaal park dat ligt op en rond de berg Fulufjället in noordwest Dalarna, tegen de Noorse grens. In de zomer van 2015 ben ik daar geweest en heb een wandeling gemaakt naar de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär. Als je het park in rijdt dan kom je bij een grote parkeerplaats, Daar is ook een bezoekerscentrum. Daar vandaan loopt een pad richting de berg, en de kloof waar de waterval is. Op de minder begaanbare moerassige delen van het pad zijn houten looppaden gemaakt. Op veel plaatsen vind je bordjes die uitleg geven over de bomen, struiken en mossen ter plaatse.

Fulufjället
Zicht op Fulufjället national park, iets links van het midden de kloof met Njupeskär waterval

 

Fulufjället
Rivier de Njupån

De wandeling voert eerst over vlak moerassig terrein met houten looppaden. Verder kom je in het naaldbos. je kruist hier het riviertje de Njupån. Het pad is goed begaanbaar, op enkele korte steile stukjes zijn trapjes gemaakt.

 

Aan het begin van de kloof kom je bij een uitzichtpunt waar je mooi zicht hebt op de waterval. het pad splitst zich, je kunt een pad nemen naar de bovenkant van de waterval, of een stukje rechtdoor lopen en dan een lange houten trap af tot de bodem van de kloof. Dat laatste heb ik gedaan.

Fulufjállet
Njupeskär waterval

Als je beneden in de kloof komt dan ga je met een brug weer de Njupån over en van daar loopt een houten loopbrug, links in beeld, verder de kloof in tot vlak bij de waterval.

Fulufjállet
De Njupeskär waterval en Njupån rivier

Op ongeveer 75 meter van de waterval stopt het pad. je hebt daar een prachtig uitzicht op de waterval die totaal 125 meter hoog is. het water valt er 93 meter recht naar beneden.

De klimgeiten onder ons kunnen vanaf het eind van de houten loopbrug nog over de stenen klauteren tot echt onder de waterval. Ik was daar in juli en er lag nog sneeuw tussen de rotsen.

Je kunt uren naar het vallende water blijven kijken, dat gaat nooit vervelen. Toch moet je een keer terug naar huis.

Fulufjället
Houten loopbrug in de kloof bij de Njupeskär waterval

Aan het eind van de houten loopbrug kun je ervoor kiezen om linksaf te gaan, dezelfde weg terug, maar je kunt ook rechtdoor, via een ander pad de berg af. Dat pad komt ook uit bij het bezoekerscentrum bij de parkeerplaats. Dit pad is ook goed begaanbaar en loopt voornamelijk naar beneden. Op enkele stukken zijn wat traptreden gemaakt.

Dit pad voert door een heel oud bos met erg grillig gevormde bomen. Op diverse plaatsen staan bordjes met uitleg over die oude bomen, sommigen zijn eeuwenoud. In dit gebied staat ook de oudste enkelvoudige klonale boom ter wereld. Dit wil zeggen, het wortelstelsel van deze boom is erg oud, en ongeveer om de 600 jaar vormt zich op dit wortelstelsel een nieuwe boom, die na 600 jaar afsterft en waarna zich weer een nieuwe boom vormt. De leeftijd van dit wortelstelsel is ongeveer 3500 jaar ouder dan de aarde, dus circa 9550 jaar. Deze boom, een Noorse spar, is dus al heel kort na de laatste ijstijd gaan groeien.

5 gedachten over “Fulufjället national park”

  1. In1995 voor het eerst bezocht. In 1996 samen met 3 klipgeiten bovenlangs geklommen. Verbazend om te zien dat een relatief klein waterstroompje zo een machtige waterval kan veroorzaken. In 2014 terug geweest met mijn ouders-77 en 72 jaar en de wandeling naar de Nupjes nog een keer gedaan.
    Is goed te doen. De Hjorton bloeit en groeit er volop in het goede seizoen. Een aanwinst vonden wij het Naturum wat aan het begin staat. Modern maar toch opgaand in de natuur. En dan afsluiten met een overheerlijke wafel in het restaurant.

  2. De afgelopen 6 jaar gaan we ieder jaar naar Dalarna om daar ons onder te laten dompelen in de geweldige natuur. Uren lopen zonder iemand tegen te komen en heerlijk te eten van de natuur. Het park kent meerdere mooie plekken en wat ook heel adembenemend is Stora Göljån vallei. Dat ligt twee kilometer verder open ook nog in het park. Hier is een grote overstroming geweest in 1997 en dat hebben ze de duizenden bomen en rotsblokken zo laten liggen en er een pad omheen aangelegd. Afgelopen jaar was het voor Zweedse begrippen toch best wel fris en hebben we tijdens een wandeling zelfs sneeuw meegemaakt vlakbij Grövelsjön. Komend jaar gaan we weer.

  3. Deze tocht staat al wat langer op onze wensenlijst. Nu zeker, na dit stuk gelezen te hebben. Dank voor het delen van deze informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *