Lopen over sneeuw en ijs

ijs
Icebug

Door mijn aandoening loop ik erg slecht. Ik heb geen gevoel in mijn voeten en onderbenen en ook geen reflexen. In Nederland was dat best een probleem als het eens een week winterde en de straat vol ijs lag. Ik bleef dan vooral binnen en de hond moest zichzelf uitlaten in de tuin omdat ik met geen mogelijkheid met dat beest over straat kon. Als ik uitglij dan merk ik dat pas als ik op straat lig, te laat om zelf te corrigeren, dus dat moet de dokter dan doen.

Het lijkt dus een vreemde keuze om naar Zweden te emigreren, en dan helemaal naar midden Zweden waar 4-5 maanden per jaar sneeuw ligt. Het was ook het enige punt op mijn lijstje waardoor mijn emigratie naar dit gebied zou kunnen mislukken, als ik mij hier maanden niet goed kan voortbewegen, dan is dat echt een probleem en zou ik naar een gematigder klimaat, zoals bijvoorbeeld zuid Zweden, moeten verhuizen.

 

Er zijn hier wel enkele verschillen met Nederland. Sneeuw is bijvoorbeeld totaal niet glad, zolang het sneeuw is, dus zolang de temperatuur onder 0 blijft. In Nederland heb je bij sneeuwval al snel dooi en dat maakt het glad. Hier heb je veel sneeuw, en op de straten wordt dat geschoven en aangereden. Die aangereden sneeuwlaag geeft prima grip met normale schoenen. Zodra het echter gaat dooien verandert de aangereden sneeuw in een ijslaag, de vorst zit dan nog in de grond en het wordt spekglad en blijft dat ook wel even. Lopen op normale schoenen is dan een recept voor gebroken polsen of erger. Ik heb nu 2 maal een week zo’n periode meegemaakt hier, en eind maart en in april zal er meer dooi komen, en dus flinke gladheid.

ijs
Broddar

Ik was niet eerder in Zweden geweest, maar had me hier wel over ingelezen voor ik vertrok. Gelukkig blijkt het zo te zijn als ik verwacht en gehoopt had en is gladheid voor mij geen enkel probleem gebleken door wat kleine hulpmiddelen. Je kunt hier bij veel winkels zogenaamde broddar kopen. Dit zijn rubberen houders die je om je normale schoenen heen trekt. Aan de onderkant zitten kunststof schijfjes met daarin een metalen pin. Die dingen kosten ongeveer 5 euro per setje en werken erg goed. Als je ze dagelijks gebruikt dan gaan ze ongeveer een week mee, de kunststof schijfjes breken en dan vallen 1 voor 1 de pinnen eraf. Ook moet je bij langere wandeltochtjes om de 2 kilometer die dingen weer goed om je voeten doen, en zeker als de weg klimt, dan schuiven ze onder je schoenen en moet je ze steeds goed eronder doen.

De inboorlingen hier gebruiken ook broddar, maar vaker zie je ze lopen op ogenschijnlijk normale schoenen die toch grip op het ijs hebben. Dat zijn dus schoenen waar de pinnen vast in zitten. Ideaal, want je hoeft dus niet bij een wandeling steeds je handschoenen uit om je broddar goed te doen, waarbij je heerlijk koude vingers krijgt. Vandaag kreeg ik een tip op Zwedenforum op Facebook over een winkel die icebugs verkoopt. Dat zijn zulke schoenen met ingebouwde pinnen. Ik ben er gelijk op uit gegaan, en heb een set van die schoenen in mijn maat weten te scoren. De winter mag van mij nog maanden duren, al die sneeuw is echt geweldig mooi en er komt nog meer sneeuw aan van de week, maar ik ben in elk geval klaar voor de 2-3 weken echte gladheid bij het begin van de lente.

ijs
icebug
ijs
icebug

 

 

 

 

Als je nou echt de pest hebt aan iemand, ga dan vooral langs op zijn verjaardag en draag je icebugs. Je sloopt gegarandeerd binnen 5 minuten zijn hele huiskamervloer. Thuis moet je ze dus direct bij de voordeur, op de mat, uittrekken en geen stap verder zetten met deze schoenen.

Disclaimer: Icebugs is een merk. Er bestaan meer merken schoenen met metalen pinnen eronder. Ik geef hier geen oordeel welke de beste zijn, ik heb icebugs gekozen en deze zijn ook goed verkrijgbaar in Zweden.

8 gedachten over “Lopen over sneeuw en ijs”

 1. He Bart,

  ik kwam in zweden ook schoenen tegen met een hardplastic beugel in de zool.
  De ene kant zaten spikes in en als je ze om klapte waren het normale schoenen.
  Misschien ook handig.

 2. Hej Bart. Dat berichtje heb ik even gemist. Mijn man heeft een neuropathie, waardoor zijn situatie een beetje op jou lijkt, misschien in een eerder stadium (?). Lijkt me nuttig voor hem. Ik zoek het op. Bedankt en groetjes.

  1. Ik heb CIDP, deze maand 10 jaar, en 1 van de gevolgen daarvan is dus neuropathie in voeten en benen. Ik voel het dus niet of nauwelijks als ik geen grip heb. Die broddar kun je in Nederland overigens ook kopen, bij de ANWB. Als ik dat geweten had dan zou ik ze in Nederland ook gebruikt hebben, het loopt echt fijner en veiliger.

   1. Klopt, we hebben ze daar ook. Mijn man heeft wel schoenen, die bedoeld zijn voor golfers, als het gras nat is. Zitten een soort radertjes onder, waardoor je ook beter grip hebt. Wij wonen nog niet definitief hier, dus ook nog niet veel gebruikt. Maar die hielpen tnt wel. Zal wel te zwak (plastic) zijn voor langere tijd in de kou.

  1. Deze niet, maar ik heb in de loop der jaren wel zo ongeveer alles gelezen dat er in het Nederlands en Engels geschreven is over deze ziekte. In het Nederlands is dat veel, in Rotterdam wordt veel onderzoek gedaan naar deze aandoening.

 3. In Zweden doet iedereen bij de deur zijn schoenen uit. Dus vloer verzieken van zweedse “vrienden” lijkt niet echt waarschijnlijk. Overigens ben ik in het deel van ons restaurant waar een houten vloer ligt inderdaad niet blij met die spikes. Zelfs op de stenen vloer in het voorste gedeelte is het niet fijn. Maakt een onaangenaam geluid. Bedankt voor de tip. Misschien ook maar eens naar zoiets kijken rond de kerst was het vervelend wandelen en zoals jij al voorspelt komt er vast nog een gladde periode.

  1. Ik heb ze bij XXL vandaan in Östersund. In Sundsvall zit die ook, dat is voor jou dichterbij denk ik. Niet alleen dit type, ze hebben een flink assortiment.

Reacties zijn gesloten.