Nederlandse TV kijken in Zweden met de Chromecast

UPDATE 22-3: Google gaat de naam Chromecast veranderen in Googlecast in de heel nabije toekomst.

Veel Zwederlanders en part-time Zwederlanders willen in Zweden Nederlandse televisie kunnen zien. De normale tv abonnementen in Zweden hebben die kanalen niet. Bovendien zijn tv abonnementen via bijvoorbeeld fiber in Zweden niet erg goedkoop. Ik zelf woon nu 11 maanden in Zweden, en heb wel internet via fiber, maar nog geen tv abonnement. Ik was dus op zoek naar een makkelijke en liefst niet te dure mogelijkheid om Nederlandse en Zweedse tv kanalen te kunnen kijken in Zweden.

 

Er bestaan een paar manieren om in Zweden naar Nederlandse tv te kunnen kijken. De meest voor de hand liggende opties zijn deze:

 • Satelliet tv met een schotel
 • IPTV via het internet

Satelliet TV

Om satelliet tv te kunnen kijken heb je een schotel nodig, een ontvanger en een smartcard met abonnement. Vroeger, in Nederland, heb ik dit enkele jaren gebruikt. Ik ben techneut en kon de boel zelf installeren en onderhouden. Omdat ik door mijn beperking niet meer een ladder op kan zou ik de installatie nu moeten laten uitvoeren door een bedrijf. Verder zijn de kosten als je ook de thema kanalen wilt zien, en de kosten voor aanschaf van kabels en de apparatuur voor mij de reden geweest om in Zweden geen gebruik te gaan maken van deze optie.

IPTV via het internet

Er zijn veel aanbieders die pakketten aanbieden van zenders om te bekijken via het internet, zogenaamde IPTV. Deze pakketten zijn goedkoop, en bieden soms echt veel verschillende kanalen tegelijk aan. Zo werd ik opmerkzaam gemaakt op een pakket dat de meeste Nederlandse zenders bevat, waarvan een deel in HD, hetzelfde voor de Zweedse zenders en nog diverse andere landen. Verder bevat het themakanalen, series en veel films die je kunt bekijken. Dit alles voor een prijs die aanzienlijk lager is dan een normaal tv abonnement via de fiber, en met dus veel meer kanalen die ik wel wil hebben. Ik ben dus op zoek gegaan wat ik verder nog nodig zou hebben om dit te kunnen gebruiken.

Ik heb gekozen om gebruik te gaan maken van de google Chromecast 2. Dit is een goedkope oplossing die toch genoeg mogelijkheden biedt. Er bestaan meer opties om de tv streams zichtbaar te maken op je tv, zoals bijvoorbeeld een Apple tv, diverse media spelers, dreambox  etc. Ik beperk de uitleg hier tot het gebruiken van IPTV met de Chromecast 2, die ook in Zweden overal verkrijgbaar is voor rond SEK 390.

Wat heb je precies nodig:

 • Een redelijke internet verbinding, minimaal 1mbit/s maar liefst meer
 • Een android tablet of android mobiele telefoon, met minimaal android versie 4.4.2 of hoger (kan ook met Apple, maar daar heb ik geen ervaring mee en daarom bespreek ik dat hier niet)
 • Een tv met een HDMI ingang
 • Een abonnement bij een IPTV provider
 • Enkele apps op de tablet of telefoon

Welk abonnement bij welke IPTV provider je moet nemen is een keuze die je zelf moet maken. De meeste bieden erg veel waar voor het geld, maar zijn niet echt helemaal legaal. Problemen levert dat niet op, maar het gaat me wat te ver om hier specifiek reclame te maken voor een bepaalde provider. Ter indicatie, ik betaal nu 90 euro per jaar en heb daarvoor de Nederlandse kanalen, de Zweedse, diverse andere landen, Video on Demand met diverse series (Engels) en de top 250 films van IMDB (Engels).

De google Chromecast 2 is een klein doosje dat je kunt inpluggen in de HDMI aansluiting van je tv. Je tablet of mobiele telefoon verbindt via wifi met de Chromecast en het beeld dat daar naartoe gestuurd wordt verschijnt dan op je tv. Ik zal hier stap voor stap uitleggen hoe je dit moet instellen.

Als je het doosje van de Chromecast uitpakt dan heb je dit:

Chromecast
Chromecast 2

Het ronde ding is de Chromecast 2, met daaraan een kort snoertje dat in de HDMI aansluiting van je tv past. De adapter met USB snoer is om de Chromecast te voeden. Veel tv’s hebben ook een USB poort, die je vaak hiervoor kunt gebruiken. Je hebt de adapter dan dus niet nodig, je kunt de USB plug dan uit de adapter trekken en in de USB poort van de tv stoppen. De Chromecast heeft een gaatje waar het kleine plugje van het voedingssnoer in past. Het geheel is heel klein en zit dus mooi verborgen achter je toestel.

Plug de Chromecast in de HDMI aansluiting van je tv en zorg dat hij voeding heeft, van de adapter of een USB poort van je tv. Zet de tv op de juiste ingang. Als de Chromecast is opgestart dan krijg je het volgende scherm te zien:

chromecast
Chromecast startscherm bij installatie

Ga naar de ‘play store’ met je tablet of mobiele telefoon en zoek daar de app Chromecast van Google inc. Installeer deze app en start hem op. Zorg dat de wifi verbinding van je tablet of mobiel aan staat.

De app zal bij de eerste keer opstarten op zoek gaan naar de chromecast. Zodra hij deze gevonden heeft kun je deze een naam geven. De standaard naam was bij mij Chromecast0039 zoals op de foto hierboven te zien is, ik heb dat bij mij veranderd in BartCast. Verder vraagt hij om de inlog gegevens van je wifi netwerk zodat de chromecast voortaan verbinding zal maken via dat netwerk. Tot slot zal hij kijken of er een software update is voor de chromecast, deze downloaden en installeren. Dit alles duurt een minuut of 5 en er worden verder geen ingewikkelde dingen gevraagd. Als alles klaar is zal de chromecast 1 of enkele malen opnieuw opstarten en is daarna klaar voor gebruik.

chromecast
Klaar voor gebruik

Veel IPTV providers vragen bij het aanvragen van een abonnement om het MAC adres waarop je het abonnement wilt gaan gebruiken. Het MAC adres is een uniek nummer dat de netwerkpoort identificeert waarmee je het gebruikt. Geef hierbij het MAC adres op van je tablet of mobiele telefoon waarmee je de IPTV gaat bedienen en gebruiken. Je kunt dit MAC adres vinden door op je tablet of mobiel te gaan naar instellingen – Wi-Fi. Dan de menu toets indrukken en kiezen voor Geavanceerd. Je krijgt dan wat dingen te zien, waaronder het MAC adres van je tablet of mobiel. Het is een nummer dat eruit ziet zoals dit  02:ba:5E:31:9D:A6 Je moet dit nummer dus opgeven inclusief de : tekens, cijfers en letters.

Je bent nu klaar om alles dat je op je tablet of mobiel doet ook zichtbaar te maken op je TV via de chromecast. Je hebt echter nog een app nodig die de verbinding maakt met je IPTV provider, en de TV kanalen dus laat zien. Er bestaan veel verschillende apps om IPTV te kunnen kijken op een android apparaat. Ik beperk me hier tot de app die ik zelf gebruik. Deze werkt goed en is gratis. Ik gebruik de app IPTV van Alexander Sofronov.

Als je deze app voor het eerst opstart dan moet je er een ‘afspeellijst’ toevoegen. Van je IPTV provider krijg je als het goed is een bestandje, dat eindigt op .m3u Dit bestand bevat alle kanalen die je IPTV pakket heeft, de adressen waar die kanalen te vinden zijn, en verder alles dat nodig is om toegang te hebben tot die kanalen. Je moet het .m3u bestand dat je hebt gekregen kopiëren naar je tablet of mobiele telefoon. In de app kies je nu om een nieuwe afspeellijst toe te voegen, en in de dialoog die je dan krijgt wijs je naar het bestandje dat je op de tablet of mobiel gezet hebt. De app leest dit bestand dan in, en vervolgens zie je op je scherm een overzicht van alle kanalen die je in je IPTV pakket hebt. Dit hoef je slechts eenmalig te doen.

Je moet in de app ook nog instellen waarmee deze de TV kanalen laat zien. Veeg in de app vanaf de linkerkant, dan krijg je een (kort) menu, waar je ‘Instellingen’ kiest. Bij de Instellingen staat een optie ‘Streaming speler’. Een goede is VLC maar je kunt uiteraard ook een andere kiezen als je dit wilt. Zodra je de eerste keer op een TV kanaal klikt zal hij vanzelf de door jou geselecteerde speler vanuit de play store gaan installeren. Dit is dus eenmalig.

Als je nu in de IPTV app op een TV kanaal klikt dan zul je deze te zien krijgen op je tablet of mobiel. Dit is uiteraard leuk, want je kunt dan dus ook als je op vakantie bent tv kijken op je tablet of mobiel, zolang je internet hebt. Om thuis tv te kijken via de chromecast op je normale TV moet je het volgende doen:

 • Open de app Chromecast
 • Linksboven staan 3 streepjes, hierop klikken opent een menu
 • Selecteer in dit menu ‘Scherm/audio casten
 • Hij vraagt waar naar hij moet casten, klik daar op de naam die je aan jouw chromecast gegeven hebt. Als het goed is is dit ook de enige optie
 • Druk op de gele knop ‘scherm/audio casten’

Zodra je dit doet zal het scherm van je tablet of mobiel op je tv zichtbaar zijn.  Ga nu naar de app IPTV en klik op het tv kanaal dat je wilt zien. De app zal de speler starten, het beeld komt op je tv, en het scherm van je tablet of mobiel gaat uit. Wil je naar een ander kanaal switchen, druk dan op de ‘terug’ toets, je komt dan weer in je kanaal lijst en kunt van zender wisselen.

Als je klaar bent met tv kijken, open dan de Chromecast app weer, en klik op de gele knop ‘Tik om te ontkoppelen’.  De boel gaat dan uit, je tablet of mobiel is niet langer met je tv verbonden.

Al met al lijkt het een ingewikkeld verhaal, maar als je simpelweg deze stappen volgt dan werkt het, en de meeste stappen zijn slechts eenmalig bij installatie. Als je de apps eenmaal hebt ingesteld, dan hoef je verder alleen de chromecast app op casten te zetten, en in de IPTV app kun je zappen.

Als je de stap om de chromecast app op casten te zetten overslaat, en gelijk naar je IPTV app gaat, dan kun je gewoon in de IPTV app een kanaal kiezen en op je tablet of mobiel er naar kijken. Je kunt het dan dus overal gebruiken, ook op vakantie in andere landen. Je kunt een abonnement op IPTV ook afsluiten voor kortere periodes als je het alleen op vakantie wilt gebruiken.

Als je op je Tablet of mobiel de chromecast app op casten zet dan kun je op die manier bijvoorbeeld ook de foto’s die je op je tablet hebt staan via de tv bekijken. De TV laat domweg alles zien dat je op de tablet of mobiel ook ziet. De krant lezen op de tv kan dus ook.

Surround geluid

Voor mensen met een surround audio systeem is het ook eenvoudig om het geluid van tv en films niet via de tv te laten afspelen maar via de speakers van het audio systeem. Om dit te bereiken plug je de chromecast niet in een HDMI aansluiting van de tv, maar in een HDMI ingang van je surround versterker. De HDMI uitgang van je surround versterker sluit je dan met een kabel aan op de ingang van je tv. In je surround versterker kun je dan instellen dat hij het geluid via je normale speakers laat horen, en het beeld doorstuurt naar de tv. Dit is ook een handige manier van aansluiten als je IPTV pakket ook radio kanalen bevat, je kunt deze dan gewoon luisteren zonder dat je de tv hoeft aan te zetten.

Veel tv’s hebben een audio loopthrough. Dit is een audio uitgang welke het geluid van je HDMI input uitvoert, zodat je dit kunt aansluiten op je versterker en zo het geluid van je tv/films die je met de chromecast bekijkt ook op de normale speakers kunt laten horen. Je kunt dit dus ook gebruiken, maar vaak is dit dan wel uitsluitend stereo geluid, geen meer-kanaals surround.

Uitzending gemist

Je kunt op de tablet of mobiel ook uitzending gemist en aanverwanten bekijken, maar vaak is dit geblokkeerd voor gebruikers die niet in Nederland zijn. In een volgend artikel zal ik uitleggen hoe je toch vanuit Zweden alles op uitzending gemist en aanverwanten kunt bekijken op je android tablet of mobiel, en via de chromecast dan ook op je tv.

Tot slot

Er bestaan veel meer apps en mogelijkheden om IPTV via de chromecast te zien op je tv. De methode die ik hier beschreven heb is dus niet de enige manier, anderen hebben mogelijk hetzelfde bereikt met andere apps of met gebruik van een laptop of pc om het beeld naar de chromecast te streamen. Er zijn dus meer wegen die naar Rome leiden die allen prima kunnen werken. Het voert echter te ver om alle opties uit te zoeken en beschrijven, daarom heb ik mij beperkt tot deze methode, en geprobeerd die zo te beschrijven dat die ook toe te passen is voor mensen met een laag budget en weinig computer kennis.

.

9 gedachten over “Nederlandse TV kijken in Zweden met de Chromecast”

 1. Dag Bart,

  Met veel belangstelling heb ik je blog zitten lezen en met name het artikel Chromecast. Met name omdat mijn ouders (allebei gepensioneerd) sinds kort hier in het dorp Långshyttan een prachtige keet gekocht hebben. En ja, ook zij zouden natuurlijk graag NL tv op hun tv willen hebben een keer.
  Nu zijn er voor hun meerdere opties daar er 2 schotels hangen aan het dak maar wellicht dat dit ook interessant kan zijn.
  De vraag die bij mij nu rijst is, wat is nu de beeldkwaliteit via Chromecast? Is dat vergelijkbaar met bijv. HD tv kijken zoals men dat in NL gewend is of is dat een mindere maar zeer acceptabele kwaliteit van beeld?

  Sinds 2010 woon ik in Zweden (ook Långshyttan) en tot volle tevredenheid. Veel dingen die je schrijft zijn gelijk herkenbaar. Leuk om dat ook eens bevestigd te zien. Veel mensen in NL denken dan zo van: ja, ja het zal wel…
  Sinds enkele jaren werk ik als buschauffeur en heb daar bij een vaste aanstelling met alle plusjes die daarbij horen. Zelfs heb ik de beschikking tot een bus waar ik hoofdzakelijk zelf mee op stap ben. Vindt dat een zeer prettige gedachte. Maar goed er is meer en als je het leuk vindt, ik hou ook een blog bij ik wekelijks met ditje en datjes aanvul geheel en al in mijn eigen schrijfstijl.

  Groetjes en succes verder!

  1. Ik hou erg veel blogs bij, dat is vaak een goeie bron van informatie en ook nog eens gewoon leuk om te lezen. Ik kende je blog nog niet, maar zet hem natuurlijk in de lijst erbij. Je mag ook gerust reclame maken voor je blog op Zweden Forum op facebook, daar zitten erg veel actieve Zweden liefhebbers dus je krijgt dan snel nieuwe lezers en contacten.
   De kwaliteit is best goed als je een goede internet verbinding hebt. Af en toe even wat stotteren of artefacten (blokjes), net zoals dat ook met een schotel wel eens voorkomt, maar niet vaak. Sommige zenders worden in HD gestreamd, andere niet. Overigens wordt bijna geen enkele zender origineel in Full HD 1080P uitgezonden, in het buitenland meest 720P en NL in 1080i. Alles dat dus volgens een provider in 1080P gestremd wordt is upscaled. Ik kijk hier zelf op een 32 inch full HD TV en de kwaliteit is daarvoor zonder meer prima.

 2. Hoi Bart,

  Ik ben ook woonachtig in Zweden, in Stockholm. Mag ik vragen welke IPTV aanbieder je gebruikt? Ik vind het moeilijk kiezen.

  groeten,
  Jesse

 3. Hej Bart,
  Ik woon niet in Zweden maar ven er wel heel erg veel in de zomer. Soms wil ik graag via mijn laptop of tablet naar Uitzending femust kijken maar vaak kan dat niet.
  Zou het fantastisch vinden als je ne zou kunnen uitleggen hoe dat wel kan!
  Hoor het graag als he zover bent.
  En ik ga je blogs lezen, leuk. Ik blog ook graag als ik in Zweden ben.
  Vast dank,
  hartelijke groet,
  Liesbeth

  1. Er komt een artikel waarin ik dat uitleg. Dat had al klaar moeten zijn maar door mijn onverwachte aankoop van een huis is dat wat vertraagd, maar het komt hier dus zeker voor de vakantie periode te staan.

 4. Hoi Bart, mijn chromecast 2 is binnen en ga het installeren via jou goeie verhaal. Maar ook ik ben heel benieuwd welke iptv jij gebruikt..als die goed is…wil ik die gewoon proberen. Graag hoor ik het van je. Groetjes, Tjalling

  1. Ik heb geen iptv meer, mijn abbo was afgelopen en ik gebruikte het heel weinig. Ik gebruik de chromecast nog wel. Via de chromecast stream ik van alles, bv films vanaf mijn pc, filmpjes die ik met de mobiel geschoten heb, of als er gasten zijn, die streamen vanaf hun mobiel netflix etc.

  2. Hallo Tjalling,

   Ik ben momenteel ook druk doende om mij te verdiepen in de materie van IPTV. Het verhaal van Bart geeft veel duidelijkheid. Ik ben erg benieuwd welke iptv jij gebruikt.

   Ik hoor van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *