Precies 1 jaar in Zweden

Mijn huisje in de sneeuw
Mijn huisje in de sneeuw

Vandaag precies 1 jaar geleden zat ik in de auto onderweg naar Zweden, een land waar ik tot dan toe nog nooit geweest was. Die avond kwam ik aan in het zuiden van Zweden, om de volgende morgen door te rijden naar de plek waar ik zou neerstrijken in mijn nieuwe woonland. Achterin de auto (VW bus) en in een aanhanger zaten al mijn resterende aardse bezittingen. Volgens de meeste commentaren die ik in die periode kreeg was het op zijn zachsts gezegd opmerkelijk dat ik zo emigreerde naar een voor mij onbekend land. Familie en vrienden die mij beter kennen zagen vooral een mooi nieuw vakantieadres.

 

In een eerder artikel heb ik al verteld waarom ik weg wilde uit Nederland, en waarom ik koos voor Zweden als nieuwe woonplek. Voor mijn vertrek had ik mij al uitgebreid ingelezen over alles dat met Zweden te maken had. De dingen die ik zocht waren rust, natuur en goedkoop wonen maar wel met voorzieningen in de buurt. Zo ben ik er dus toe gekomen om uiteindelijk naar zuidelijk Jämtland te gaan. Zuid Zweden viel wat mij betreft af door het ‘Nederlandse’ klimaat en noordelijker dan Jämtland was mij te koud en donker.

zweden
Brug tussen Denemarken en Zweden

Ik ben nu dus 1 jaar in Zweden en dat is een mooi punt om een eerste balans op te maken en te kijken of de plannen die ik van te voren in mijn hoofd had realistisch gebleken zijn en haalbaar waren. Het grove plan was om naar Rätan te gaan, daar voorlopig een huisje te huren zodat ik op mijn gemakje kon gaan sparen voor een koophuis en de taal en het land te leren kennen. Hier een opsomming van de belangrijkste punten en hoe het daarmee is verlopen.

Rust

Rust is iets dat ik in overvloed heb gevonden hier in Zweden. Als je hier als drukke randstedeling komt en denkt op hetzelfde tempo door te kunnen leven dan zal je al snel gefrustreerd raken want echt alles hier straalt rust uit. Het verkeer is erg rustig, er wordt niet hard en agressief gereden, alles gaat op het gemakje. Mijn rijstijl voor ik hier kwam was meer dan vlot te noemen, maar dat is opmerkelijk snel veranderd. Ik rij nu ook ontspannen en op het gemakje en verveel mij geen seconde met alle mooie natuur waar je doorheen rijdt. Ook de mensen hier zijn rustige types. Ze nemen voor alles de tijd, de rijen in de supermarkt zijn kort, maar het gaat niet snel. Het is hier heel normaal als de kassajuf een uitgebreid gesprek aanknoopt met de klant voor je. Er is hier niemand die daar een punt van maakt, in Nederland breken om zulke dingen halve stamoorlogen uit, hier wacht iedereen gewoon op zijn beurt.

Ik heb me hier ook erg snel aan aangepast. Ik ‘hoef’ niks, heb alle tijd en maak me ook geen seconde meer druk om zulke dingen. Ook afspraken maken met mensen gaat hier naar Nederlandse begrippen anders. Je komt bijvoorbeeld de huisbaas tegen in het dorp en spreekt met hem af dat hij bij je langskomt om een klusje te doen. Als je dan, zoals je als Nederlander gewend bent, met hem afspreekt dat hij op een bepaalde dag en tijd langskomt dan kom je bedrogen uit, hij geeft je wel een datum en tijd als je daarom blijft vragen, maar weinig kans dat hij dan komt. Dat is niet omdat ik een slechte huisbaas heb, verre van dat, maar ze doen dingen gewoon als ze er zin in hebben. Het komt vanzelf goed, je moet gewoon geduld hebben.

Ik heb mij vrij makkelijk aangepast aan het rustige tempo hier.

Klimaat

Ik wist dat het deel van Zweden waar ik heen ging een landklimaat heeft en dat was voor mij ook 1 van de punten waarom ik niet zuidelijker in Zweden wilde wonen. De boekjes zeggen daarover, rustige en relatief droge en warme zomers, lange winters en met name in januari erg koud. Jämtland ligt min of meer verscholen achter de hoge bergen van Noorwegen. Vochtige lucht die van de oceaan komt ‘botst’ in Noorwegen op die hoge bergen en regent grotendeels leeg. Hierdoor is het in Jämtland dus best mooi weer en het waait er ook erg weinig. Ik ben hier nu een jaar en heb dus alle seizoenen meegemaakt. Voor het eerst kan ik iets zeggen over de seizoenen hier.

zweden
Begin lente 2015

Toen ik hier kwam begon net de lente, er lag nog wat sneeuw maar dat was in hoog tempo aan het smelten. Al snel begon alles te groeien en bloeien. Wat daarbij erg opviel was hoe snel de natuur uit zijn winterslaap kwam. In een mum van tijd zat alles vol in het blad en begon alles te bloeien. Ook maakte ik kennis met het dierenleven hier, dagelijks waren rendieren, elanden, vossen en allerlei vogels te zien. De natuur komt hier veel sneller op gang dan in Nederland, de lente duurt dan ook eigenlijk maar kort. In de lente heeft het hier vrij veel geregend, meer dan normaal, maar het waren vooral korte felle buien en niet van die druilerige dagen waarop je alleen maar binnen kunt zitten. Buien werden bijna altijd afgewisseld met zon, waardoor het dus goed vol te houden was.

zweden
Zomer 2015

Lente gaat al snel over in zomer. De natuur is echt schitterend en ik was dus erg veel buiten te vinden. Het begin van de zomer was voor Zweedse begrippen slecht en nat, maar ook nu waren het vooral korte buien, en gelijk daarna weer droog en vaak lekker zonnig. Ik heb slechts enkele van die druilerige dagen meegemaakt. Het 2e deel van de zomer was droog, en lekker warm. De gemiddelde zomertemperatuur ligt hier iets boven die in Nederland, en het is daarbij vooral stabiel rustig weer. Ook de zomerse benauwdheid die je in Nederland vaak hebt komt hier vrijwel niet voor dus ook als het hier 30 graden is dan voelt dat lekker aan en je loopt niet zo snel te zweten en puffen. Zweden is berucht om de muggen in de zomer. Die zouden hier rondvliegen met mes en vork en mensen in record tempo volledig leegslobberen. Uiteraard heb ik muggen gezien, en ook knotjes, kleine bijtvliegjes, maar ik moet zeggen dat het me erg is meegevallen. Fijn horrengaas voor de ramen volstaat om lekker te slapen, en als je het bos ingaat dan moet je je goed insmeren met anti-vliegbeest spul. Muggen waren er dus, en meer dan in Nederland, maar echt veel last heb ik er niet van gehad.

Herfst in Zweden
Grusväg door het bos

In september begint de herfst. Het staat hier natuurlijk vol met bomen, en in de herfst was het dan ook echt prachtig om er op uit te gaan. Het hele land verandert in 1 grote kleurenpracht. Muggen en knotjes verdwijnen. De bossen staan bomvol met bosbessen, rode bosbessen en frambozen. Ook mijn blafbeest had dat al rap door, die leerde al heel snel om zijn buikje rond te eten daaraan. Ik was eerst bang dat hij er van aan de schijterij zou gaan maar gelukkig is dat niet gebeurd. Ik heb in de herfst weer veel tripjes door de bossen gemaakt met mijn blaffer, en genoten van de kleuren en bessen. Het weer in de herfst was wederom heel rustig, veel zon en weinig wind. Af en toe was er nachtvorst maar overdag was het lekker. De herfststormen zoals in Nederland heb ik niet gezien.

zweden
Rätan in de winter

En toen kwam de winter. Van de winters had ik het beeld dat die vooral koud en donker zouden zijn. November wordt wel de slechtste maand genoemd in Zweden omdat de dagen dan al kort zijn en er nog geen sneeuw ligt. Eigenlijk viel dat wel mee, al half november lag er sneeuw, en zodra er sneeuw ligt is het zeker niet donker te noemen. Ook hangt iedereen lampjes voor de ramen en in de tuin, de kerstsfeer begint hier eind november al en je zult weinig ramen zien waar geen lamp voor hangt. Veel vrienden en familie, en ook Zweden hier, hadden ‘gewaarschuwd’ voor de koude en donkere winters. Het zou pittig worden, en min of meer de tijd uitzitten zijn tot de lente weer begon. Talloze keren kreeg ik te horen: “Wacht maar tot je de winter hebt meegemaakt!”. Ook de Zweden hier zeiden dat dus, die hebben niet heel veel waardering voor de winter.

De winter is nu zo goed als voorbij, dus ik kan nu mijn eigen mening erover geven. Die is kort maar krachtig, geweldig! 2x is er deze winter een week geweest met dooi, maar niet voldoende om echt een deuk te slaan in alle sneeuw. Er heeft maximaal 70cm sneeuw gelegen. December was meestal tussen -10 en -15 graden. In januari zakten de temperaturen tot -34 graden. In februari en begin maart lagen de temperaturen overdag meestal weer tussen -10 en -15 graden, ‘s nachts wat kouder. We hadden telkens enkele dagen met veel sneeuwval, en de rest van de tijd was het vooral erg zonnig en windstil. De atmosfeer was ook droog. Last van kou heb ik niet gehad. Uiteraard moet je met -34 graden een dikke jas, muts en wanten aan, maar omdat er zo weinig wind en vocht is voelt het nooit echt koud of guur. Een sjaal voor mijn gezicht was pas nodig pas als het ruim onder -15 was. Ik heb met volle teugen genoten van de sneeuw, de witte bossen, het heerlijke weer, de mooie sterrenhemel en het noorderlicht.

Financieel

Mijn plan was om hier een poosje een huis te huren en intussen flink te sparen zodat ik na een jaar of 3 een villa kan kopen. Voor Nederlandse begrippen lijkt dat onrealistisch, maar omdat hier vrijwel geen werkgelegenheid is heeft er zich hier op het Zweedse platteland al 50 jaar een sterke leegloop voorgedaan. Huizenprijzen zijn hier dus erg laag, voor 50.000 euro koop je hier een mooie grote villa waar je niets aan hoeft op te knappen, op een prachtige plek met een flink stuk grond erbij.
Ik had voor ik vertrok een vrij uitgebreide financiële planning gemaakt. Mijn inkomsten zijn hier hoger dan in Nederland omdat ik in Zweden geen belasting betaal, en in Nederland een stuk minder dan toen ik daar nog woonde. Het huren van een huis in Zweden en alle vaste lasten die je hier hebt zijn ook heel erg laag vergeleken met Nederland. De verhuizing heeft aardig wat geld gekost en ook moest ik na aankomst in Zweden een Zweedse auto kopen en veel dingen kopen voor de verdere inrichting van mijn huis. Dat was uiteraard gepland, het echte sparen kon dus pas na een tijdje beginnen.

Nu, na 1 jaar, kan ik gelukkig vaststellen dat mijn prognose op vrijwel alle punten correct gebleken is. Het sparen ligt op schema en de meeste uitgaven hier zijn zoals ik had begroot. Het enige dat wat duurder is uitgevallen dan verwacht is autorijden. Auto, verzekering en wegenbelasting zijn tezamen goedkoper dan in Nederland, maar omdat er hier zoveel te zien is maak ik heel wat meer kilometers. Ik heb in totaal al 33.000 kilometers in Zweden gereden, exclusief het heen en weer rijden naar Nederland. Gelukkig had ik ook een post onvoorzien begroot, en die is hieraan opgebrand.

En verder

Een emigratie kan altijd ‘mislukken’. Ik had er van te voren goed over nagedacht, en eigenlijk had ik maar 1 punt op mijn lijstje staan waardoor mijn verhuizing naar Jämtland zou kunnen falen. Ik loop niet erg goed, ik heb weinig gevoel in mijn benen en voel niet hoe ik mijn voeten neerzet. In Nederland was dat in de winter een probleem als er sneeuw en ijs was, dus maar enkele dagen per jaar. Hier in Zweden ligt uiteraard heel wat meer sneeuw en het was voor mij echt de vraag of ik me hier in de winter goed zou kunnen verplaatsen. De hele winter binnen blijven is geen optie. Ik hield dus in mijn achterhoofd dat ik mogelijk na een jaar zou moeten verhuizen naar een zuidelijker streek in Zweden waar de winters kort en vooral nat zijn, net als in Nederland.

De winter is nu voorbij en ik kan gelukkig zeggen dat het prima gegaan is. Sneeuw is niet glad, zolang er vorst is blijft de sneeuw droog en daar kun je prima over lopen met normale schoenen. Zodra het enkele dagen dooit veranderen de wegen wel in echte ijsbanen. Ook gezonde atleten kunnen daar niet op lopen zonder het gevaar botten te breken. Ze hebben daar dus ook prima hulpmiddelen voor waar ik ook goed mee uit de voeten kan. In dit artikel heb ik deze hulpmiddelen als eens besproken. Het enige punt waar ik dus bang voor was en wat mijn verhuizing naar Jämtland had kunnen laten mislukken is dus goed afgelopen.

Uit de beschrijving van de seizoenen blijkt al dat de winter hier veel leuker en mooier is dan ik mij ooit had kunnen voorstellen. Alle seizoenen zijn mij meegevallen en vooral qua weer en natuur een stuk beter dan in Nederland, maar ik kan gerust nu al stellen dat de winter mijn favoriete seizoen is geworden. Het beeld dat ik van te voren had van lange koude gure en donkere winters heb ik nu dus flink bijgesteld. Waar ik van te voren van mening was dat ik niet noordelijker dan zuidelijk Jämtland zou willen wonen ben ik nu van mening dat ik best nog een stuk noordelijker wil neerstrijken. Ik zal de komende periode dus proberen wat tripjes, of een wat langere vakantie, in zuidelijk Lapland te gaan houden, ongeveer 400-500 kilometer noordelijker dan waar ik nu woon. Mijn zoektocht naar een uiteindelijke woonplaats wordt daarmee makkelijker, want ik heb ook vastgesteld dat de beschikbaarheid van onroerend goed zoals ik zou willen kopen, in de regio waar ik nu woon, heel laag is. Ik ga dus nog verder weg, maar je kunt gerust op vakantie komen bij me, ook daar in het noorden zijn gewoon vliegvelden.

Al met al is mijn emigratie wat mij betreft tot nu toe dus een succes. Ik heb het hier erg naar mijn zin en zie ook een leuke toekomst voor me. Alles waar ik op hoopte en waar ik nog niet zeker over was is positief uitgepakt dus hele grote kans dat ik over een jaar een stukje moet schrijven over mijn 2-jarig jubileum hier.

11 gedachten over “Precies 1 jaar in Zweden”

 1. hoi zo heb ik het ook ervaren geweldig mooi hoor wij wonen hier niet vast maar zijn hier wel bijna het hele jaar geweest heel mooi ik vind het mooi dat je het hier goed naar de zin hebt we zitten in zuid lapland

 2. Wat een goed geschreven verslag van je 1e jaar in Zweden. Ik heb het achterelkaar uitgelezen. Je schrijft ook vlot. Fijn dat het je er zo goed bevalt. Kijk nu al uit naar je volgende verhalen en belevenissen!
  Veel succes en groetjes van Marleen.

 3. Bart What a lovely tale of your life in Sweden. It certainly makes me want to visit your paradise! Enjoy your new country and keep us informed. Gilly

 4. Complimenten! Dit is exact wat ik ook in Zweden denk te voelen. Hoop ook te kunnen emigreren binnen 5 jaar. Ik zou niet weten hoe in Zweden mijn brood te verdienen dus moet plannen. Ben ook puur ouder, vermoed ik.
  Wij hebben al een villa, dat scheelt. In Smaland, voor u geloof ik te Nederlands. We wonen echter tussen alleen maar Zweden in klein dorpje. Jönköping is leuke stad “in de buurt” met bijv. geweldige IJshockeyclub. Wisten we niets van maar wat een heerlijke sport is dat om te zien. Veel actiever, leuker en sportiever dan voetbal.

  Ten slotte: Järmland klinkt erg aantrekkelijk…

 5. Hoi Bart,

  Via de Zwedenpagina had ik al heel wat verhalen van je gelezen. Fijn dat het je zo goed gaat in het eerste volle jaar dat je in Zweden bent. Geniet er van en ook naar je zoektocht naar een nieuw onderkomen.

 6. Prachtig artikel, Bart. Leuk te horen dat het zo meevalt. Ikzelf woon hier nu al meer dan twee jaar, drie winters dus. Ik woon aan de Höga Kusten. Aan de kust wonen geeft wel een speciale dimensie.
  Je beschrijft de seizoenen op een prachtige manier. En het doet mij heel veel plezier dat je ervan geniet. Maar misschien is het fijn te horen dat de voorbije lente en zomer koud en nat waren, naar Zweedse normen. Normaal gezien is het dus veel warmer tijdens de lente en kan je iedere dag lekker in het zonnetje zitten tot laat in de avond. De zomer van 2014 was schitterend. Van begin juli tot eind augustus zon en warmte. We waanden ons aan de Zweedse Côte d’Azur. De temperatuur van het zeewater was 26°! Je kan dus nog heel wat mooie dagen verwachten!

 7. Leuk geschreven verhaal, fijn dat je er zo goed op terug kunt kijken, dat eerste jaar. Op naar een positieve toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *