Mijn huis in Lapland

lapland
De grens van Lapland bij Dorothea

Mijn oorspronkelijke plan was om in het voorjaar van 2016 naar Zweden te verhuizen, dan 3 jaar een huis huren om te sparen en vervolgens een huis te kopen. Van dat plan is niets terecht gekomen. Ik ben al in april 2015 naar Zweden verhuisd en huur nu sinds 1 jaar een huis in Rätan. Het afgelopen weekend ben ik naar Rentjärn in Lapland geweest om een huis te bezichtigen, en het was helemaal naar mijn zin. De verkoopster was ook geen kwaaie, en we waren het al erg snel eens. Ik heb dus een huis gekocht in Lapland, en zal daar in juni naartoe verhuizen. Alles is dus heel wat sneller gegaan dan ik van te voren had bedacht en ik ben daar heel erg blij mee. Ik denk nu het plekje gevonden te hebben waar ik oud kan worden en lekker van het leven kan genieten.

 

lapland
Mijn huis in Rentjärn

Het is dus tijd om een paar plaatjes te laten zien van mijn nieuwe stekje. Het staat in een klein dorpje, ik wordt daar inwoner nummer 110. Het staat op een flauwe helling samen met wat andere huizen, en daarachter ligt bos. Mijn huis grenst aan de zijkant aan een wei, het is heerlijk ruim en stikt van de vogeltjes. Het is volledig onderkelderd en is van binnen groter dan het van buiten lijkt. Er staat ook een losse garage naast, op de foto nog net te zien aan de linkerkant. Er ligt een nieuw dak op het huis en de staat van onderhoud is prima. De garage krijgt volgend jaar wel een nieuw likje verf. Van binnen is het prima leefbaar, ik kan er wonen zonder een kampeer gevoel te krijgen, en als ik er eenmaal woon dan zal ik kamer voor kamer met een verfkwast en rol behang aan de slag gaan om het helemaal naar mijn zin te maken.

lapland
Gezien vanaf de weg

Het huis ligt een stukje van de weg af, wel aan een gemeente straatje, dus ik hoef geen lange oprijlaan te schuiven elke winter. Voor het huis zie je de garage. Onder het huis zit dus nog een hele  verdieping die je niet ziet, met een stookruimte, houtopslag, grote gastenkamer, washok, en enkele bergruimtes. Daar zitten ook ramen in, dus het is geen donker hol.

lapland
Houtgestookt CV systeem

Het huis wordt warm gehouden met een CV systeem, dus normale CV radiators zoals bijna iedereen in Nederland heeft, dat wordt warm gestookt met een kachel op hout, en als backup een elektrisch patroon, zodat je huis ook warm blijft als je er niet bent om te stoken. Dat is een hele goedkope manier van stoken en de eerste 2-3 jaar zal ik dit zo houden. Daarna zal ik de houtkachel vervangen door een bergwarmte systeem. Dat haalt de warmte 180 meter diep uit de grond en middels een warmtewisselaar verwarmt het dan de radiators. Dat stookt iets duurder dan op hout, maar je hebt er verder totaal geen omkijken naar en je hoeft dus niks te doen om de boel warm te houden. Ideaal voor de oude dag dus.

lapland
Badkamer op begane grond

Op de begane grond is een slaapkamer, badkamer, hal, keuken, berging en woonkamer. De keuken is Zweeds, dus niet in vreselijk moderne kleuren, maar voorlopig dus prima bruikbaar. Op termijn zal ik daar wel een modernere keuken in plaatsen. In de kelder is een groot washok, die zal ik opdelen in een washok met wasmachine en droger, en een badkamer. De gastenslaapkamer daar krijgt dan dus zijn eigen badkamer, ik blijf zelf de badkamer boven gebruiken. Die is in prima staat en daar hoeft niets aan te gebeuren.

De keuken is erg groot, in het verleden is een kamer naast de keuken erbij getrokken, als je staat te koken dan hoef je niet om de eethoek heen te draaien, die staat 5 meter verderop.

lapland
Eethoek in de keuken
lapland
Keuken

 

 

 

 

lapland
Woonkamer

De woonkamer heeft een openslaande deur naar buiten. Daar ligt een nieuw houten terras. Op termijn wil ik daar een serre of veranda aan het huis maken voor de betere BBQ parties. Foto’s van de tuin komen nog wel een keer, ik kon daar nu niet lopen, er lag nog een halve meter sneeuw.

Dit was dus in het kort mijn nieuwe paleisje. Ik ben er echt blij mee en zie helemaal voor me hoe ik met wat kleine ingrepen er echt mijn eigen stekje van ga maken.

 

19 gedachten over “Mijn huis in Lapland”

 1. Ziet er hartstikke leuk uit Bart.
  Sneller dan verwacht, maar nu kun je natuurlijk niet wachten om te gaan.
  Net als wij. Wij gaan eind deze maand vertrekken naar ons huis in lapland.

  Veel succes.

  Groet Erik.

 2. Ziet er goed uit, weinig verandering direct nodig. En op termijn denk je misschien nog wel anders over veranderingen dan nu direct. Kortom, gefeliciteerd met een goed ogende toekomst!

  1. Ook wij hebben ons een huisje aangeschaft in het Zweedse Lapland, helemaal boven de Botnische golf, in SANGIS, een 30 km van de Finse grens. Wij wonen er niet het ganse jaar door wel 5 maanden per jaar, 4 in de zomer en 1 maand in de winter. Vrienden die ons een bezoekje brachten kochten ondertussen ook in ons dorpje een woning : “This is the place to be” zeiden ze. Wij verblijven er nu sinds 9 jaar. 9 fantistische jaren ! Het dorp telt amper 600 inwoners. We zijn daar onmiddellijk door de inwoners fantastisch goed opgevangen en aanvaard.
   Wij verwarmen elektrisch maar zouden nu willen overschakelen naar bergwarmte. Ik vermoed dat uw reactie gaat over het installeren van bergwarmteverwarming ?
   Hebt U misschien ervaring op dit gebied ?
   Uw mening is ons zeker welkom !
   Groetjes
   ROJA

 3. Congrats Bart What Great news and just as I was telling Yuri that we should visit you enjoy your last weeks where you are and hup naar Lapland! Gx

 4. Heey Bart,

  Wat gaaf dat je deze plannen allemaal uitvoerd ik hoop dat dat mij ook ooit lukt ik heb een huisje vlak aan t Vanermeer ik zal je zeker volgen om te kijken hoe je het allemaal aan pakt!

  Groeten Onno

 5. Felicitaties Bart!
  Dat huis ziet er goed uit. Ik zag je aankondiging van de aankoop op Facebook, en ik hoopte al dat ik hier meer foto’s kon vinden. Doe rustig aan, die keuken valt best mee te leven en die houtgestookte ketel kan heus nog wel een paar jaar mee.
  Nogmaals gefeliciteerd, en hou al je ‘volgers’ op de hoogte.

  Groet,
  Erik

 6. Geweldig Bart, maar ik herinner me dat je een ziekenhuis of andere zorg in de buurt wilde hebben, is dat daar ook? Het ziet er fantastisch uit, als je badkamer beneden klaar is kom ik langs hoor 😉

  1. Malå heeft een kleine kliniek, en Umeå een groot ziekenhuis, dus daar heb ik ook nu aan gedacht. Die gastbadkamer zal volgend jaar pas worden, maar die komt er zeker.

 7. Bart, ontzettend goed van je dat je dit allemaal hebt gedaan! Gefeliciteerd en geniet ervan samen met het blafbeest.

 8. Het lijkt me helemaal geweldig daar.
  Mocht je je gastenverblijf ooit ter beschikking stellen als overnachtingsadres, dan zou ik er misschien wel gebruik van komen maken als het noorderlicht te zien is. Lijkt me prachtig. Tegen het vasthouden van een verfkwast geen bezwaar. 😉
  Ik wens je heel veel woongeluk in het hoge noorden, vanuit het lage zuiden van Zweden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *