Uitzending gemist kijken in Zweden

uitzending
TV

De meeste van ons gebruiken wel eens websites zoals uitzending gemist of de versies van de commerciële omroepen. Alle zenders moeten auteursrechten afdragen voor de programma’s die ze uitzenden. Omdat ze hun programma’s puur richten op Nederland dragen ze alleen rechten af voor het Nederlandse gebied. Om die reden zijn op de uitzending gemist sites veel programma’s niet te bekijken als je in het buitenland bent, ze laten alleen gebruikers toe die zich in Nederland bevinden.

 

Zwederlanders en vakantiegangers kunnen dus niet veel bekijken op uitzending gemist en aanverwanten. Gelukkig is er een eenvoudige manier om er voor te zorgen dat je toch vanuit andere landen dan Nederland gebruik kunt maken van uitzending gemist zonder beperkingen. Door gebruik te maken van een VPN ( Virtueel Private Network) kun je jezelf op internet voordoen alsof je in Nederland bent en heb je de beperkingen niet meer. VPN klinkt heel ingewikkeld, maar is heel eenvoudig.

Simpel uitgelegd is VPN het volgende. Er zijn VPN providers die in heel veel landen servers hebben staan. Je neemt een account bij zo’n VPN provider en moet dan een klein programmaatje installeren op je PC, laptop, tablet of mobiel. Dat programma zorgt ervoor dat al het verkeer dat van jouw PC het internet opgaat wordt versleuteld en eerst wordt doorgestuurd naar een server van de VPN provider en vanaf die server pas echt het internet opgaat om de webpagina op te halen die jij opgevraagd hebt. Het deel tussen jouw huis en die server is afgeschermd, dat noemen ze de VPN tunnel. Voor de website die je hebt opgevraagd lijkt het alsof je je bevindt op het adres van de server van de VPN provider.

Als je dus een VPN tunnel aan hebt staan, dan zullen websites die je bezoekt jouw IP nummer niet zien, in plaats daarvan zien ze het IP adres van de VPN server waar jouw internet verkeer over loopt. Als je dus een Nederlandse VPN server gebruikt, dan denken sites als uitzending gemist dat je je in Nederland bevindt, en je hebt dan geen beperkingen en kunt alles bekijken.

Er zijn erg veel VPN providers. Als je er 1 kiest dan is het dus belangrijk dat je een provider neemt die ook servers in Nederland heeft. Dat is meestal wel het geval. Veel providers bieden een mogelijkheid om de VPN service eerst gratis te testen, daarna zul je er een abonnement moeten nemen. Dat kan per maand en kost tussen €3 en €10. Omdat je het per maand kunt doen kun je het dus ook gebruiken als je niet in Zweden woont maar er alleen op vakantie gaat.

De meeste VPN providers hebben een klein programmaatjes ,de zogeheten cliënt, dat je moet installeren en waarmee je op hun VPN netwerk kan inloggen. Andere providers geven je de inlog gegevens, die je dan moet invullen op een standaard VPN cliënt zoals openVPN. Die cliënts zijn er voor bijna alle systemen, windows, Mac, android, iphone, linux etc.

Tot nu toe klinkt het misschien nog ingewikkeld, maar aan de hand van een voorbeeld zal ik laten zien dat het echt heel eenvoudig is. Voor dit voorbeeld zal ik gebruik maken van de VPN provider tunnelbear. Deze geeft de mogelijkheid om het gratis te gebruiken tot een limiet van 500MB data. je kunt er dus mee proberen, en als het bevalt dan kun je een abonnement nemen, per maand of per jaar.

Als je naar de website gaat van tunnelbear dan kun je daar de app downloaden voor jouw systeem. In mijn geval is dat de app voor windows. Download het installatiebestand en start deze op. Hij gaat het programma nu installeren en vraagt of je al een account hebt of dat je een nieuw account wilt. Selecteer de optie dat je nog geen account hebt.

uitzending
Installatie tunnelbear

Daarna moet je een gebruikersnaam, email adres en wachtwoord ingeven. Hij vraagt ook om een twitter adres, maar die kun je leeg laten. Als je alles hebt ingevuld dan ontvang je een activatie email op het adres dat je hebt ingevoerd.

uitzending
Tunnelbear activatie email

Klik daar op bevestigen, en dan werkt je account. Nu opent het tunnelbear programma.

uitzending
Tunnelbear app

Zoals je in het blauwe deel ziet heb je 500MB aan gratis datagebruik om het te proberen. Als je een abonnement neemt dan heb je geen limiet aan de hoeveelheid data. het kijken naar uitzending gemist verbruikt nogal wat data dus die 500mb is echt alleen geschikt om het kort te proberen.

In het drop down menu kun je instellen via welk land je je internet verkeer wilt laten lopen. Uiteraard moet je die instellen op Nederland om uitzending gemist te kunnen kijken. Daarna zet je de knop op ON, en na enkele seconden ben je online via de VPN. je merkt daar verder niet veel van. Je kunt gewoon internetten zoals altijd. De snelheid zal iets lager zijn dan je maximale snelheid bij normaal internetten, maar ook daar zul je bij normaal gebruik en een goede VPN provider niets van merken.

VPN providers zijn meest internationale bedrijven, dus niet Nederlands. Bij de meeste zul je dus moeten betalen met een creditcard, soms is ook paypal mogelijk. Ideal is een Nederlands betaalsysteem, dus dat is bij vrijwel geen enkele provider mogelijk als betaaloptie.

Het gebruik van VPN is dus heel eenvoudig, download het cliënt programma, maak een account en start de VPN verbinding via een Nederlandse server. Je kunt de VPN cliënt zo instellen dat die elke keer als je windows start automatisch opstart. Je kunt voor de rest gewoon normaal surfen, zelf merk je er dus niets van dat je verbinding dan via een Nederlandse server verloopt. Je kunt hetzelfde ook doen op een tablet, of smartphone. Het principe blijft even eenvoudig.

Ook kun je bij sommige routers je VPN inlog gegevens invoeren, zodat je verbinding altijd via VPN verloopt en je op de pc, laptop of mobiel verder geen cliënt hoeft te installeren. Het voert echter te ver om dat hier uit te leggen, dat is voor wat meer gevorderden, en die hebben die uitleg niet nodig.

 

 

11 gedachten over “Uitzending gemist kijken in Zweden”

 1. Er zijn nog andere dan betaalde mogelijkheden:

  deze gebruik ik persoonlijk en is gratis >> zapyo <> hola <<

  edit Bart: Links in bericht weggehaald, zie voor uitleg daarover mijn reacties hieronder

  1. Er zijn talloze andere mogelijkheden, gratis en betaald. Op diverse sociale media komt vaak de vraag voorbij over uitzending gemist kijken in het buitenland en omdat het onmogelijk is om alle mogelijkheden om dat te doen te beschrijven heb ik het dus beperkt tot 1 eenvoudige manier die ook voor elke digibeet goed te begrijpen is en die veilig is.

  2. Nog maar een reactie, want de links die je geeft zijn zonder meer af te raden, ze zijn onveilig om te gebruiken. Ik zal de linkjes in je bericht daarom ook disablen.
   Voor een duidelijke uitleg wat ik bedoel met onveilig kun je hier kijken. Dat spreekt verder voor zich lijkt me.

   De methode die ik in mijn artikel beschreven heb is niet gratis, maar werkt erg goed, is ook te begrijpen voor iemand die geen computer expert is en is zonder meer veilig en anoniem.

  1. Tot voor kort werkte het met netflix, maar netflix is recent begonnen om verbindingen via VPN te blokkeren. Grote kans dat dat dus niet meer werkt, tenzij je zelf via een kennis in NL een eigen VPN verbinding zou opzetten.

 2. Hej!
  Goede tip,
  echter…………ik heb geen idee maar als ik de knop op on zet, wordt mijn internet geblokkeerd lijkt wel.
  RTL gemist blijft ook zeggen ander land etc…

 3. Ik heb ook een tijdje met een VPN gekeken (privateinternetaccess dot com) . Nu ben ik toch maar weer overgegaan op satelliet HD TV. Bevalt mij beter.

  1. Ik kijk vrijwel nooit maar tv, maar af en toe is uitzending gemist wel handig om iets te kijken wat blijkbaar de moeite waard was omdat erover gepraat wordt, of om nieuws/actualiteiten terug te kijken. Verder is op sociale media duidelijk te merken dat er veel mensen graag NL TV of uitzending gemist zouden willen kijken vanuit Zweden dus daarom heb ik daar wat artikeltjes overgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *