Wisseling der seizoenen

Volgende maand ga ik verhuizen naar Lapland en ik ben er al helemaal klaar voor. Ik heb alle rommel die weg kan al weggewerkt en de rest staat klaar om ingepakt te worden. Nu heb ik dus weinig anders te doen dan wachten tot het zover is, maar gelukkig hoef ik mij niet te vervelen. De winter is nu voorbij, en die is in heel korte tijd over gegaan in het voorjaar, die zijn best doet om op een zomer te lijken. Op plekken waar een week geleden nog sneeuw lag, is daar nu bijna geen spoor meer van te vinden en groeit er van alles. Ook zie je overal beesten, de rendieren zijn weer langs het dorp getrokken in hun tocht van de kustgebieden naar de fjällen, en overal vliegen en fluiten vogeltjes. Tijdens ritjes zie je verder reeën, vossen en auerhoenen. Elanden heb ik dit voorjaar nog niet gezien, maar ook die komen vast snel weer uit de bossen. Beren heb ik sinds ik hier woon nog nooit gezien, maar hier vlak bij het dorp is vorige week een beer gefilmd die achter een eland jaagde en die ook te pakken kreeg.

 

De overgang van winter naar zomer gaat hier echt heel snel, dus zonder lange grauwe natte periode. Het is schitterend stabiel weer en in de middag ligt de temperatuur rond de 25 graden. Heerlijk weer dus om wat ritjes in de omgeving te maken en wat te wandelen met mijn blafgeval. Ik heb vanmiddag wat foto’s gemaakt op een plek waar ik 2 maanden geleden ook was. Het leek me wel leuk er hier een paar naast elkaar te zetten. Zoek de verschillen.

wisseling
Winter
wisseling
Voorjaar

 

 

 

 

wisseling
Winter
wisseling
Voorjaar

 

 

 

 

wisseling
Winter
wisseling
Voorjaar

 

 

 

 

wisseling
Winter
wisseling
Voorjaar

 

5 gedachten over “Wisseling der seizoenen”

  1. Schitterend daar zeg! Waarom ga je daar al weer weg? Ik kijk met veel plezier naar je foto’s en vraag me af waarom ga je naar lapland, het is hier ook prachtig.

    1. Het landschap en dierenleven in Lapland is ongeveer hetzelfde als hier. De winters zijn daar iets langer en met meer sneeuw, en de winter hier is me zo vreselijk goed bevallen dat ik best noordelijker wou. Het plan was een jaar of 3 hier te blijven om te sparen voor een huis, maar het gaat sneller dan verwacht en ik heb in Lapland nu al iets moois kunnen kopen dat aan al mijn wensen voldoet, dus ik heb geen reden om te blijven huren.

      1. Ha Bart, hoeveel km noordelijker ga je wonen? De boomgrens zal ook wel een keertje ophouden. Kan je blafgeval dan nog wel een boom vinden? Het landschap ziet er volgens mij toch iets anders uit. Ik dacht aan meer toendra gebieden. Klopt dat?

        1. Ik ga 483 km noordelijker. De natuur is daar niet heel anders dan hier, in verhouding iets meer berken. Het is nog steeds een heel eind onder de poolcirkel, dus de zon gaat er wel onder. Het toendra gebied is echt nog een eind noordelijker. Dat trekt me niet erg, de bossen zijn veel mooier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *