Kabelbaan slingeren in Lapland

kabelbaan
Kabelbaan voor erts vervoer

Vandaag zijn we in de langste kabelbaan ter wereld geweest. Als je in de Zweedse provincie Västerbotten rondrijdt dan zie je regelmatig betonnen palen in het bos staan. In de jaren 40 zijn deze gebouwd. Er is toen een 96 kilometer lang traject aangelegd tussen Kristineberg en Boliden. Aan die kabelbaan hingen grote emmers, waarin het gedolven erts van de mijnen werd vervoerd naar de verwerkingsfabriek in Boliden. Deze kabelbaan is destijds in 1 jaar tijd aangelegd, onder redelijk primitieve omstandigheden. Tot in de jaren 80 is deze route in bedrijf geweest, daarna werd het vervoer van erts overgenomen door vrachtwagens.

 

kabelbaan
Ertsemmer aan de kabelbaan

1 sectie van het hele traject is nu nog in bedrijf, maar nu met passagiers cabines. Tussen Menträsk en Örträsk is een stuk kabelbaan van 13,6 kilometer waar je in de vakantietijd een leuke trip kunt maken. Je moet de trip van te voren bespreken, er is maar beperkt plek, van beide kanten vertrekken 14 4-persoons cabines per dag. Zowel bij het start als eindpunt is een klein cafeetje waar je iets kunt drinken of een ijsje kan eten.

Vandaag hebben wij deze trip gemaakt. Van te voren had ik op de kaart gekeken en ingeschat dat we het best konden starten in Örträsk, omdat je dan niet in de zon zit te kijken, en omdat het landschap gedurende de trip dan steeds mooier wordt. Dit bleek inderdaad de juiste keus te zijn. Het was een schitterende trip, deels door boomtoppen, langs riviertjes, over meren en moerassen. Je zit in 4 persoons cabines, 2 aan elke kant, met een tafel ertussen. Rondom getinte ramen, die mooi schoon waren, dus het uitzicht was erg goed. De trip in de kabelbaan duurt 1:40, en vanaf het eindpunt wordt je met een touringcar teruggebracht naar het startpunt, waar de auto staat.

Een filmpje van onderweg:

Nu dus nog wat foto’s van de diverse uitzichten vanuit de kabelbaan.

4 gedachten over “Kabelbaan slingeren in Lapland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *