Een ochtendwandeling om het moeras

moeras
Moeras

Ik woon op de helling van een heuvel. De boven en achterkant van die heuvel is begroeid met mooi oud bos, en daarachter ligt een vlak stuk met moeras en een meertje. Vlak boven mijn huis langs is een wandelpad dat door en om dat moeras heen loopt. Ik loop niet erg makkelijk, dus ik was daar nog niet geweest. Mijn logeerkindje heeft daar wel gelopen, en de foto’s waren erg mooi. Het stond dus op mijn verlanglijstje om die wandeling ook eens te maken.

 

Toen ik vanmorgen wakker werd stond mijn blafbeest mij heel hoopvol aan te kijken, hij had duidelijk grote plannen voor vandaag. Een blik op de thermometer en door de ramen lokte bij mij een duidelijke reactie uit: “Grmbl”. 5 graden en grauwe mistflarden. Maar de blaffer moet er toch uit elke morgen, hij moet geleegd worden. Aankleden dus, en naar buiten met het beest. Eenmaal buiten viel het wel mee. Het voelde niet koud aan, en de mistflarden op de grasweide en tussen de bomen waren best mooi. Ik voel me vandaag ook goed, en zulk koel weer is prima om een lekker stuk te lopen, dus ik kreeg wel zin om die ronde om het moeras eens te lopen.

Zo gezegd, zo gedaan. Bovenaan de heuvel eerst een klein bospadje op door het bos. Het is al een paar dagen afwisselend vochtig en zonnig, dus het staat er echt bomvol met paddenstoelen. Ik zal er later eens op uit trekken met de camera om daar foto’s van te maken, die komen hier dan ook zeker te staan. Het staat nu ook vol met rijpe bosbessen, dus ook daar moet ik binnenkort aan gaan werken. De blaffer is er in elk geval gek op, die heeft zijn buik weer flink volgegeten aan die bessen. Het was een prachtige wandeling, in het begin vrij mistig en langzaam trokken de mistflarden op tussen de bomen en aan het eind van de wandeling was de zon helemaal doorgebroken. Het ziet er naar uit dat het een prachtige dag wordt. Uiteraard ga ik nu een serie foto’s van deze wandeling delen.

5 gedachten over “Een ochtendwandeling om het moeras”

  1. Ziet er prachtig uit daar, en ook de foto’s zijn mooi. Hoe ga je het straks ervaren met die lange winters daar in hoge noorden. En straks ook weinig of geen daglicht. Geen idee of je daar al ervaring mee hebt.
    Ik ben daar ook een aantal keren geweest (Lapland) maar dan in de zomertijd Prachtige gebieden en toendra’s daar.
    Bedankt voor je verhaal.

  2. Dat heb je toch maar weer mooi in je achtertuin! Prachtige ‘stille’ foto’s. Je mag alleen die planten geen ‘onkruid’ noemen hoor! (Onkruid is een benaming voor planten die je ergens niet wilt hebben)

    1. Er zijn nu geen muggen meer, zelfs niet in het bos. Het muggen seizoen is niet zo heel lang, dat valt best mee. Na midsommar begint het al af te nemen. Een oude wijze man vertelde me laatst dat het met de muggen gedaan is als de temperatuur ‘s nachts enkele keren tot onder de 12 graden gedaald is. Dat lijkt te kloppen. Het aantal muggen is na half juli heel snel gezakt en sinds een week is het helemaal gedaan met die krengen. Alles bij elkaar is het maar 6-7 weken dat er veel zijn, maar goed smeren en het gras kort houden helpt afdoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *