Stor-Stina of de Långa Lappflickan

stina
Stor Stina

Vandaag heb ik weer een ritje gemaakt in de omgeving, en deze keer bracht mij dat bij Stor-Stina, in Brännäs, gemeente Malå. Stor Stina heeft betrekking op “Grote Christina”. Christina Larsdotter was een Sami vrouw, geboren op 19 januari 1819. Al in haar jeugd viel zij op omdat ze veel groter was dan haar leeftijdsgenootjes.

 

Al op 18 jarige leeftijd was zij 2 meter lang. Dat was een halve meter langer dan de rest van de Sami. Zij was daarom dus nogal een opvallende verschijning en raakte dan ook in de wijde omgeving bekend. Ze was een intelligente vrouw en kon goed lezen en schrijven, iets dat in die tijd niet vanzelfsprekend was.

In die tijd werden mensen met vreemde lichamelijke kenmerken of afwijkingen vaak tentoongesteld. Toen Stina 18 was werd ze benaderd door Wolfenstein, een impresario die met haar wilde rondreizen om haar tentoon te stellen. Ze was slim en had er niet veel oren naar om zichzelf zo te laten gebruiken en anderen veel geld daarmee te laten verdienen. Haar ouders zaten op dat moment in de schulden bij de lokale handelaren. Om hen te helpen is ze toch op het aanbod ingegaan, maar wel zodanig dat ze er zelf ook aan zou verdienen.

Ze is in eerste instantie naar Stockholm gereisd. Treinen bestonden nog niet, dus het was een lange reis van enkele maanden, op skies achter een paard. Ze ging wonen in de kelder van een herberg in Stockholm. Elke dag kon ze bezocht en bekeken worden. Ook koning Karl XIV Johan hoorde erover, en ze werd aan het hof uitgenodigd, samen met haar vader en moeder.

Na een tijd in Stockholm is ze verder gereisd. Ze is tentoongesteld in Engeland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Rusland als de Lapland reus – de grootste vrouw ter wereld. Ze is blijven groeien en werd uiteindelijk 2,10 meter lang. Na een tijd zo rond gereisd te hebben is ze weer terug gegaan naar haar geboorteplaats in Brännäs. Alle schulden waren afbetaald, en ze kocht een boerderij met land.

Erg oud is ze niet geworden, in 1854 heeft ze een verwonding opgelopen en stierf aan gangreen, slechts 35 jaar oud. Een jaar na haar dood is haar lichaam opgegraven. Haar skelet is toen naar het Karolinska Institutet in Stockholm gebracht en opgenomen in hun anatomische collectie. Haar skelet is later bij een brand verloren gegaan.

Brännäs is een heel klein plaatsje in de gemeente Malå. Het ligt in een erg mooi gebied met bossen, meren en moerassen, de natuur is er echt schitterend. Haar huis staat er niet meer, maar op de plaats waar ze gewoond heeft staat nu een gedenkteken, 4 houten beelden. Er is ook een grill plaats, en een sami-stijl overdekte grillplaats. En leuke plek om eens te bezoeken en te grillen dus, en de rit er naartoe is ook erg mooi.

Je vindt Stor Stina hier: 

3 gedachten over “Stor-Stina of de Långa Lappflickan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *