Naar de kerk

kerk
Replica van de Christus afbeelding in de ondergrondse kerk

Ik ben niet van religie, in welke vorm dan ook, dus ik kom nooit in een kerk. Het werd echt hoog tijd om mijn ziel eens te reinigen, dus vandaag ben ik naar een kerk geweest. Degenen die mij kennen weten dat ik dat echt niet zomaar zou doen, dan moet er dus wel iets bijzonders te zien zijn. Dat klopt ook wel, ik ben niet zomaar naar een kerk geweest maar naar de underjordskyrkan.

 

In de plaats Kristineberg in Västerbotten is een grote mijn. In 1946 werd daar na het opblazen van een stuk rots met dynamiet een afzetting van een licht mineraal gevonden waarin men een afbeelding zag van Christus. Na enkele maanden was die mineraal afzetting door inwerking van zuurstof niet meer zichtbaar, er zijn alleen nog enkele foto’s van over gebleven.

kerk
De ondergrondse kerk in Kristineberg

In 1990 heeft men op 90 meter diepte in de mijn, in een voormalige onderhoudsruimte voor voertuigen, een ondergrondse kerk gemaakt met daarin een replica van de afbeelding. In de zomervakantie kan men deze underjordskyrkan dagelijks bezoeken, buiten het seizoen alleen op afspraak.

Voormalige woning van de directeur van de mijn.

De dagelijkse tours vertrekken om 1 uur in de middag vanaf de voormalige woning van de mijndirecteur. In dit gebouw is tevens een restaurantje waar je kunt eten of iets drinken. Je gaat met een personenbusje de mijn in. Beneden wordt een rondleiding gegeven in het Zweeds, Duits en Engels. Er wordt verteld over het ontstaan van de ondergrondse kerk en erg veel over de materialen die in de regio in de grond zitten en hoe die gezocht worden. Er is naast de ondergrondse kerk ook een expositie van oude mijnbouw apparatuur waar ook uitgebreide uitleg bij gegeven wordt. In totaal duurt de rondleiding ongeveer anderhalf uur. Halverwege wordt ook koffie geserveerd met koek, in een café naast de kerk.

kerk
Onderaards café

Al met al was het was dus best een leuk kerkbezoek, heel interessant en informatief. Hier nog enkele foto’s van de mijn expositie.

3 gedachten over “Naar de kerk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *